Exista o multitudine de situatii in care evaluarea imobilelor este obligatorie sau necesara. De accea este important de stiut ce presupune si in ce consta evaluarea imobiliara.
Procedura de evaluare este complexa si este alcatuita din cercetari de piata, rationamente, culegere de informatii, analize si concluziile exprimate de expertul evaluator si este realizata in concordanta cu Standardele ANEVAR 2018 (SEV 100 – Cadru general, SEV 101 – Termenii de referinta ai evaluarii, SEV 102- Implementare, SEV 103- Raportare, SEV 230 – Drepturi asupra proprietatii imobiliare, SEV 400 – Verificarea evaluarii)
Evaluare bunuri imobile.
SCOPUL EVALUARII
Scopul unei evaluari se bazeaza pe nevoile de informatii ale clientului in legatura cu valoarea unui drept asupra proprietatii imobiliare.Necesitatea evaluarii diferitelor tipuri de proprietati imobiliare deriva dintr-o multitudine de scopuri. Multa lume are in plan tranzactii sau situatii in care trebuie sa se ia o decizie, sa se actioneze sau sa se stabileasca o strategie si pentru toate acestea este necesara o estimare a valorii (in mod uzual, valoarea de piata).
Exista diverse situatii cand este necesara o evaluare:
• Transferul dreptului de proprietate
• Finantarea si creditarea
• Compensarea in caz de expropriere
• Impozitarea proprietatii imobiliare
• Alte situatii